CONTEMPORARY ISTANBUL TOP 10

Bienalle eş zamanlı kapılarını açan Contemporary İstanbul, sezona hızlı bir başlangıç yapan sanatseverlerin ajandasını doldurmaya aday. Bu heyecana dahil olmak isteyenler, 17 Eylül Pazar akşamına dek Contemporary İstanbul’a uğramalı.

Her yıl olduğu gibi en çok beğenimi toplayan işlerin küçük bir listesini yaptım. Türkiyeli sanatçılarımızı ön planda tutmaya gayret ettiğim sıralamada; hem kişisel zevkime hitap eden ve takibimde olan sanatçıların yeni üretimleri hem de taze keşfettiğim isimleri paylaştım.

  1. Gökçen Dilek Acay – Galeri Nev İstanbul
    Gökçen Dilek Acay’ın tuval üzerine dikiş yöntemiyle ürettiği eserlerini çok beğenirim. Bu kez bir adım ileri giderek iplik yerine saç kullanan sanatçı, “DNA’yı Şekillendirmek” isimli serisinde, soyut bir görselliğin arkasına gizlenen kişisel izlerle karşımıza çıkıyor.

  1. Volkan Aslan – Pi Artworks
    Volkan Aslan, MAXXI’de sergilenen enstalasyonunda yakaladığı naif ve kavramsal dile yeni bir katman daha ekleyerek “To Leave or To Stay” isimli işe imza atmış. Son dönemde hepimizin zihnini meşgul eden yuva, yurt, göç gibi kavramların sarsıcılığını muazzam bir yalınlıkla önümüze seren çalışma favorilerimden oldu.

  1. Guido Casaretto – Galeri Zilberman
    Guido Casaretto’nun malzeme ve dokuları “taklit” ederek izleyicinin algısını görünenin arkasında yatan üretim pratiğine yönelttiği serisi, iki yeni eserle taçlanmış. Üzerinize gelen hırçın dalgaların ve yerde yığılı tahta parçalarının “klasik” yöntemlerle çalışıldığına inanmakta zorlanacaksınız.
  2. Fırat Engin – Galeri Siyah Beyaz
    Fırat Engin’in, neon malzemeyi, eserlerin kavramsal alt metni doğrultusunda ölçülü bir şekilde manipüle edişi takdiri hak ediyor. Aşırıya kaçmadan, yöntemin göz alıcılık perdesinin tuzağına düşmeden derdini anlatmayı başaran Engin’in işleri mutlaka ilginizi çekecektir.
  1. Emin Mete Erdoğan – x-ist
    Emin Mete Erdoğan, tuval üzerine akrilik mürekkep ile adeta ilmek ilmek işlediği büyük ebatlı çalışmasında, klasik resme gerek biçimsel gerekse de fikirsel açıdan kazandırdığı yeni boyutla beğenimi kazandı.
  1. Zeren Göktan – Krank Art Gallery
    Zeren Göktan’ın siyah beyaz fotoğrafları, yetkin bir elden çıktığı belli olan dengeli ve derin ifadeciliğiyle göz dolduruyor. Sanatçı, kadının kültürel ve toplumsal kodlarla olan mücadelesine ironik bir şekilde değiniyor.
  1. Huo Rf – PI Artworks
    Ekim ayında PI Artworks İstanbul ‘da kişisel sergisini açacak olan sanatçı, derininden gelen hikayelerini, izleyicinin ortaklığına sunuyor. Gördüğünüzün ötesine odaklanırsanız yepyeni boyutlar keşfedeceksiniz.
  2. Aras Seddigh – Galeri Nev İstanbul
    Eserlerinde, gerçek ve kurgunun sınırlarını silikleştirerek zamandan ve mekândan arındırılmış alanlar yaratan Aras Seddigh’in uçucu görsel dilini oldukça beğeniyorum. İzleyicinin gözüne hükmetmeden bireyin zihnine ışık tutuyor.
  1. Sergen Şehitoğlu – Sanatorium
    Sergen Şehitoğlu, Google ve arama motorlarının işleyişi üzerine sorgulamalarla yola çıktığı serisinin bu çalışmasında, çağa dair kabullenilmiş mesajların ardındaki gerçeği gün yüzüne çıkartıyor. Metal bir plakaya yazılı ressamlar arasında göreceğiniz sürpriz isimler sizi de bu sorgulamaya dahil edecek.

  1. Erkut Terliksiz – x-ist
    x-ist’in özel proje alanında solo sunumuyla yer verdiği Erkut Terliksiz, renkli bir anlatımın ardına gizlenen soyut varlıkları tasvir ettiği eserlerinde, efsane, mit ve inanç kavramlarını mercek altına alıyor.

 


print