KENTTE SANAT DİNAMİZMİ

İstanbul sanat ortamı bahar aylarına hareketli bir etkinlik ile merhaba dedi. Geçtiğimiz Eylül ayında ilki gerçekleştirilen Akaretler sanat haftası, bu kez daha kapsamlı bir sergiler dizisiyle her yaştan izleyiciyi heyecanlandırmayı başardı.

Sanatın farklı kitlelere ulaşabilir olmasının, yapıtların daha çok kişi tarafından izlenebilirliğinin önemini her daim vurguluyorum. Bu açıdan “Artweeks @Akaretler”i de yerinde bir girişim olarak görüyorum. Bilgili Holding’in işbirliği ve desteğiyle ve Sabiha Kurtulmuş’un organizasyonuyla ikincisi düzenlenen etkinlik, Akaretler’de cadde üzerinde birbirini takip eden bir rotada dizilmiş sergileri izleyiciyle buluşturuyor. Özel koleksiyondan galerilere, solo sergilerden küratöryal seçkilere kadar uzanan geniş bir konseptte eserlerini gösterme olanağı bulan yerli, yabancı ve farklı kuşaktan sanatçılar, etkinliğin dinamosu oldu diyebilirim.

Her biri Akaretler’deki farklı bir mekâna uygun olarak kurgulanan sergiler, hem genç yetenekleri keşfetme hem de usta isimlerin çalışmalarını izleme imkânı sunuyor. Etkinlik kapsamındaki adreslerin ilki olan 4 Numaralı binada, sanatçı Burcu Perçin’in bu kez küratörlüğü üstlenerek düzenlediği “Ortak Manzarada Buluşma” sergisi yer alıyor. Perçin’in, yakın ve uzak geçmişinden sanatçı dostlarını davet ederek kurguladığı seçki; Ahmet Elhan, Ansen, Burcu Perçin, Burcu Yağcıoğlu, Burhan Kum, Ekin Saçlıoğlu, Ekrem Yalçındağ, Kemal Seyhan, Mustafa Horasan, Nuri Kuzucan, Rasim Aksan ve Sinan Logie’nin katılımıyla adeta yerel çağdaş sanat ortamımızın özeti niteliğinde. Karaköy’ün başarılı galerilerinden  ArtSümer ise 21 Numarada; Onur Gülfidan, Gözde İlkin, Erdal Duman, Serkan Demir, Bahar Yürükoğlu, Basim Magdy ve Merve Çanakçı’nın yer aldığı grup sergisini ağırlıyor. Aynı binadaki The Empire Project; Ali Taptık, Alp Sime, Banu Birecikligil, Burhan Kum, Mehmet Güleryüz gibi isimlerden güncel bir seçki sunuyor.

37-39 numarada ise her katta farklı sergiler ziyaretçileri bekliyor. Non-profit kimliğiyle, bağımsız sanatçılara görünürlük kazandırmayı hedefleyen Merdiven Art Space; Fırat Engin, Leyla Emadi, Şakir Gökçebağ ve Işıl Eğrikavuk’un işlerini sanatseverlerle buluşturuyor. Genç küratör Begüm Alkoçlar’ın “Nasıl Söylesem” başlıklı seçkisi ise taze yeteneklerle tanışma açısından birebir. Aynı binada usta sanatçılarımızdan Ahmet Oran ve Selma Gürbüz’ün solo bölümleri de göz dolduruyor. Bir diğer kalabalık seçkide ise Seyhun Topuz, Ekrem Yalçındağ, Sabire Susuz, Bahar Oganer, Arzu Akgün, Şevket Sönmez ve Ziya Tacir gibi isimlerin çalışmalarını izlemek mümkün. 41 Numaradaki “new” sergisinde BASE sanatçılarının yanı sıra BüroSarıgedik’in sunumuyla; Gülsün Karamustafa, CANAN, Murat Akagündüz, Ergin Çavuşoğlu, Erdil Yaşaroğlu ve SENA’nın işleri etkinliğe renk katıyor. 45 numarada Merih Akoğul küratörlüğündeki fotoğraf sergisi ve 55 numarada Derya Yücel küratörlüğünde Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu’ndan “Paris Ekolü Üzerine Bir Seçki” ile rota sona eriyor. Sanatçı ve koleksiyoner buluşmaları, workshoplar, sanat sohbetleri ve sergi turlarıyla kente dinamizm getiren “Artweeks @Akaretler”i 17 Mart’a kadar mutlaka görün derim.

Kaçırılmaması gereken bir diğer etkinlik ise Yonca Karakaş’ın Çukurcuma’daki Pg Art Gallery’de açılan solo sergisi. Yapay zeka, bellek, simülasyon konularına odaklanan Karakaş; “Botanik Hastanesi”nde, kendine has üslubuyla ürettiği resim ve enstalasyonlarını bir araya getiriyor. Varoluşa dair bir sorgulamanın sembolik kurgusunu tasvir eden sanatçı; geçmiş, gelecek ve şimdiden aynı anda besleniyor. “Botanik Hastanesi”ni 15 Mart’a kadar izlemenizi öneririm.


print