Çağdaş Sanat Buluşması; Contemporary İstanbul

2006 yılından beri varlığını sürdüren Contemporary İstanbul, bu yıl 8. kez sanatseverleri Türk ve Dünya çağdaş sanatından örnekler ile buluşturuyor. Avrupa, Amerika, Ortadoğu gibi farklı ülkelere ait sanatçıları ve eserlerini Türkiye ile buluşturan ve gelişen Çağdaş Türk sanatını da bu anlamda yurtdışı ile ilişkilendiren fuar, çok kapsamlı yapısına yenilikler eklemeye de devam etmiş.

Bu seneki fuara 650 sanatçı, 3000 eser, 21 ülkeden 92 çağdaş sanat galerisi katılıyor. Genel koordinatörlüğünü Hasan Bülent Kahraman’ın yaptığı fuarın Ana sponsorluğunu Akbank Private Banking, ortak sponsorluğunu Zorlu Center ve Yıldız Holding, özel proje sponsorluğunu ise uluslararası petrol ve doğalgaz şirketi OMV üstlenmiş.

Heyecanla beklenen fuara; Dünyanın en önemli galerileri arasında yer alan New York’tan Marlborough Gallery, Galerie Lelong Paris, Andipa Gallery London, Opera Gallery Cenova, Galeria Filomena Soares Lizbon, Galeria Javier Lopez Madrid, Senda Gallery İspanya, Michael Schultz Almanya, Klaus Steinmetz Kosta Rika, ve Türkiye’den Dirimart, Galerist, Galeri Mana, Galeri Nev, Pi Artworks, Rampa, x-ist, Sanatorium, Galeri Nev, CDA Projects gibi galeriler katılıyor.

Akbank Sanat, Baksı Müzesi, Borusan Contemporary, Doğançay Müzesi, İKSV, Pera Müzesi, Ekav Art, Proje 4 L, Şekerbank Açık Ekran Türkiye’den, Rizzordi Art Foundation Rusya ve Sea Foundaiton ise Hollanda’dan olmak üzere fuara katılan kurumlar arasında yer alıyorlar.

Dinamik yapısı ile devam eden fuarın en önemli paralel etkinliklerinden birisi olan “CI Dialogues Konferans Serisi”nde, güncel sanatın alanında uzman ulusal ve uluslararası önemli isimleri konferans ve konuşmalarla bir araya geldiler. Fuar bu sene, bu önemli bölümünde “ Yeni Medya, yeni teknolojiler ve sanat” üzerine yoğunlaşarak; koleksiyoner, sanatçı ve küratörleri bir araya getirdi. Fuar kapsamındaki bu etkinliğin son günü 9 Kasım 2014.

CI’a bu sene eklemlenen en önemli etkinlik “Plug-in Istanbul Yeni Medya Fuarı.” Video, yeni medya ve genel anlamda dijital sanatın bütün tarzlarına adanmış Plug-in Istanbul; ses ve ışık enstalasyonları, etkileşimli ve jeneratif sanat işleri, iç mekan mapping projeleri, robotik tasarımları ile 1.000 m2’lik bir alanda izleyici ile buluşuyor. Günümüzde, artarak devam eden ilgiyle yükselmekte olan Yeni Medya sanatının; tanımı, anlaşılması ve tartışılmasına odaklanan etkinlikler fuarın en önemli etkinlikleri arasında.

X-İst-İstanbul

Fuarda, X-ist’in ana standı yanında sanatçısı Ali Elmacı için duvar kağıdı ile yaptığı seri yerleştirmesini çok etkileyici buldum. “ Beni aradığın yerde değil, unuttuğun yerde bulursun” adlı seri ( kağıt üzerine mürekkep ) fuarın belki de en dikkat çeken işlerinden biriydi.

Galeri Artist-İstanbul

Ömer Uluç, Jan Fabre, Caludia Rogge, Fahrel Nissa Zeid gibi sanatçıları ile kuvvetli bir koleksiyona sahipti.

Art ON- İstanbul

Fuara; Kemal Seyhan, Burcu Perçin, Klaus Mosettig, Behruz Hesmat, Olcay Kuş, Yahya Bağcı, Sencer Vardarman, Hayal İncedoğan, Fırat Engin gibi isimlerle katılan galeride; Fırat Engin’in “”Fragile” adlı Neon yerleştirmesi ve Olcay Kuş’un çalışması dikkat çekiciydi.

PG ART Gallery –İstanbul

Pg Art Gallery, bu yıl temsil ettiği 11 sanatçı ile fuarda yer alıyor; Jak Baruh, Kerem Ozan Bayraktar, Reysi Kamhi, Devran Mursaloğlu, Hale Güngör Oppenheimer, Günnur Özsoy, Ayşe Gül Süter, Füruzan Şimşek, Candaş Şişman, Kemal Tufan ve Ayşe Wilson ile farklı sanat disiplinlerini bir arada sunduğu standı görülmeye değer. Kemal Tufan’ın çelikten yapılmış kuş kafesi içindeki canlı kuşları ile galeriye bir dinamizm katmıştı.

Çağla Cabaoğlu -İstanbul

Levent Morgök, Seçil Büyükkan, Seydi Murat Koç, Güneş Çınar, Nadide Akdeniz resim ve heykelleri ile Mehmet Turgut fotoğrafları ile Çağla Cabaoğlu standındaydı. Seydi Murat Koç’un mimari formları ele alan çalışmasını çok başarılı buldum.

CDA Project-İstanbul

CDA Project mekânında ise; Burçak Bingöl, Elif Varol Ergen, Guido Casaretto, Selçuk Artut, Carlos Aires yer alıyor. CDA Project sanatçılarından Guido Casaretto’nun polyester üzerine kurşun kalem tekniği ile yaptığı “ Simon Texture” adlı heykel çalışması malzemenin kullanımı açısından başarılı ve dikkat çekiciyken, iki kanallı CGI videosu da heykel çalışmasının kavramını tamamlar nitelikteydi.

C.A.M Galeri-İstanbul

Cam Galerinin genç kuşak sanatçılarından olan Marmara Üniversitesi mezunu Yusuf Aygeç ; kültürel geçişler ve bazı asimilasyonların izlerini sürdüğü çalışmalarında, eski metalaşmış resimleri yeniden yorumluyor. Yakın geçmişte Christie’s’in Dubai Müzayedesinde eseri çıkan sanatçının çalışması, fuarın dikkat çekenleri arasında yer alıyor.

Merkür Galeri-İstanbul

Galeri Merkür fuara bünyesindeki sanatçılardan sunduğu bir seçki ile katılıyor. Merkür’de Sabire Susuz’un giysi etiketlerinden yaptığı çalışması dikkati çekerken, Server Demirtaş’ın el yapımı “ kinetik” çocuk heykeli görülmesi gerekenlerden birisiydi.

Pi Art Works-İstanbul

Pi Art Works’ün Mısır Apartmanındaki mekanında solo sergisi de devam eden Bangladeşli sanatçı Tayeba Begum Lipi’nin Jiletlerden ürettiği eserlerini ilginç ve başarılı buldum. Sanatçının eserlerini fuar haricinde 30 Aralık tarihine kadar galeri mekanında görebilirsiniz.

Bunlar dışında , Rampa Galeri’den Erinç Seymen’in 2003 tarihli çalışması; “ ana ve evlatları”, Empire Project’den Burhan Kum’un karakalem serisi ve Genç galerilerden Sanatorium’da ise Erol Eskici’nin yeni çalışması ile Emin Mete Erol’un tuval eseri dikkatimi çekenler arasındaydı.

Fuara katılan yabancı galerilerin, ülkemiz sanatçılarının eserlerine yer vermelerini gurur verici buluyorum. Bu isimler arasında özellikle Paris Lelong Galeri standında yer alan ve yakın geçmişe kadar Dirimart Galeri’nin temsil ettiği Ramazan Bayrakoğlu’nu, dünyanın en önemli isimlerinden birisi olan Jaume Plensa ile yanyana görmek beni mutlu eden gelişmeler arasında yer aldı.

Michael Schultz Schöneberg Galeri’de dünya çağdaş sanat sahnesinde sarsılmaz yere sahip iki önemli isim Andy Warhol ve Gerhard Richter’in ikişer eserini birlikte görmek mümkün. Warhol’un “FLowers” adlı eseri 900 bin Euro ve diğer bir eseri ise 550.000 Euro’ya satışa sunulurken, Richter’in eserleri 1.600 milyon Euro ve 1.400 milyon Euro rakamlar ile izleyici ile buluştu. Bu değerde eserlerin ülkemiz sanat piyasasında boy göstermesi, sanat piyasasındaki ekonomik yükselmeye işaret eder mi bilemiyorum ama kayda değer ve sevindirici olduğunu söyleyebilirim.

Yabancı galeriler demişken; Andipa Galeri’de ( London) lichtenstein’ın büyük boyutlu çalışması, Opera Galeri’de ( Geneva) Robert Longo, Galería Javier López (Madrid)’de Alex Katz, Contemporary İstanbul’da görebileceğiniz diğer önemli isimler.

Ayrıca, Viyana Aksiyonizmi’nin kurucularından Türkiye’de Dirimart tarafından temsil edilen Hermann Nitsch (1938), 66. Boya Aksiyonu’nu (Malakt; Painting Performance) gerçekleştirdi. En son Ağustos ayında Prinzendorf’ta sahnelediği 65 Boya Aksiyonundan sonra İstanbul’da gerçekleştirdiği bu performansı görülmeye değerdi. Nitsch’in aksiyonu Contemporary Istanbul kapsamında fuar boyunca 500 m2’lik alanda sergileniyor.

Ali Güreli yönetimindeki başarılı fuar; konferans, sergileme, rehberli turlar gibi etkinliklerin yanı sıra yeni bölümleri ile de bu sene dolu dolu sanat günlerine imzasını atmışa benziyor. Fuarda bu seneki “New Horizons – Yeni Ufuklar” bölümünün konuğu ise Rusya. Koleksiyoner, sanatçı, eleştirmen, küratörlere yer verilen bölümde Rusya’dan 7 galeri yer alıyor.
Fuar boyu devam eden ‘Art İstanbul Sanat Günleri’nde ise galeriler, müzeler ve sanat kurumları; paneller, sergiler, açılış günleri, turlar gibi etkinlikleri ile fuara eklemleniyorlar.

Bu arada fuar alanı içindeki yayınlar ve kitapevlerinin olduğu bölümler de muhakkak görülmeli. İçerdiği yayınlar, özellikle yurtdışından getirdiği yabancı yayınlar ve gazeteler ile çok sevdiğim ve bana aradığım çok özel sanat yayınlarını temin eden Patika kitabevinin standı mutlaka görülmesi gerekenler arasında yer alıyor.

Yarın akşam sona erecek olan fuar, enerjisi ile İstanbul’un hareketliliğine katılarak görsel bir şölen yaşattı. Henüz gitmediyseniz; gezin, görün, paylaşın!


print