Fırat Engin “Karartma”

Geçen hafta 1982 doğumlu Ankaralı sanatçı Fırat Engin’in yeni sergisi Art On Galeri’de açıldı. Uzun zamandır takip ettiğim Fırat, “ Karartma” adlı sergisinde video, neon ve metal işler üretmiş. Serginin ana teması olan politik göndermeler sanatçının yenidünya düzeni hakkındaki kaygılarını dile getiriyor. Farklı boyut ve farklı renklerdeki metal (“ House of Cards”) heykellerin üzerinde bulunan Obama ve Tayyip Erdoğan gibi liderlerin imajlari ve “yes we can”, “one minute” gibi sloganları, bu liderlerin dünya siyasetinde uyguladıkları radikal politikaların, hem Türkiye hem de Ortadoğu üzerindeki etkilerine odaklaniyor.

Politikacılar, savundukları ideolojik fikirleri toplumları bilinçlendirmek için kullanırlar. Bazen bu olgular sınırları zorlayıp insanların özgürlüklerini tehdit ettiği gibi, sansür gibi kavramları da beraberinde getirir.Fırat yeni çalışmalarında eşitlik, hürriyet, bireylerin özgürlükleri konularına yönelerek insanları tekrar düşünmeye çağırıyor.

Sanatçı daha önce Mac Art Galeri’de açmış olduğu “İstila” başlıklı sergisinde yer alan çalışmalarından da bildiğimiz gibi yaşadığımız dönemin dünya siyasetinde yer etmiş olaylarına ilk kez dikkati çekmiyor. Bu sergide yer alan “ Mis gibi Mi?” 2011, ve “ Arınma” 2011 adlı çalışmalarında, Ortadoğu’da meydan gelen siyasi değişimlere ve dünya sahnesinde meydana gelen değişimler in yarattığı siyasi kaosa göndermede bulunuyordu. Mis gibi Mi?” adlı çalışmasında ülke haritalarını yıkayıp dünyada meydana gelen ya da getirilen değişimleri vurgularken, “ Arınma” adlı çalışmasında bu sefer Dünyayı yıkayarak ironik bir göndermede bulunuyordu. Engin, politikanın bir kumar olduğunu düşünerek Art On’daki sergisinde yer alan ve mecazi anlamda kullandığı metal “temelsiz” evlerin de siyasi yönetimler, ülkeler veya rejimler gibi her an yıkılabileceğini vurguluyor.

Gündelik hayatta kullandığımız elektrik süpürgesi ile yaptığı video çalışmasında sanatçı, özgürlük simgesi olan kuşların süpürülmesi ile hürriyetleri ellerinden alınan toplumlara da bir göndermede bulunuyor.

Sanatçılar toplumun kaygı ve endişelerini sanat yoluyla insanlara aktarırken toplumun aynası konumundalardır.
Sanat ve siyasetin birlikteliğinin 17. Yy Fransız İhtilalinden günümüze kadar uzandığını biliyoruz ve sanatın dünya meselelerini daha iyi anlamamıza katkıda bulunurken üstlendiği rol de büyük önem taşıyor.

Eleştirici bakış açısı yanında ironik ifade biçimi olan bu çalışmalar toplumdaki çelişkileri, yanlışlıkları, ve iktidar meselelerini bize göstermesi açısından önemli.

Sanatçıların politik düşüncelerini özgürce ifade ettiği platformların olması o ülkenin ne kadar demokratik olduğunun bir göstergesidir. Sonuç olarak özgürlüğü alınmış toplumlar beyinlerinde düşünce üretmez, eleştiriye açık olan iktidarlarda o ülkenin medeniyet derecesinin bir göstergesidir.

Sergi 2 mayıs- 1 haziran 2013 arası Art On’da izlenebilir.

iktidar,detayphoto(3)86245610e222268f224a399217db1815 oneminute7ba4c028a720619b04d69fb28679f4f6


print