MAYIS’TA ÖNE ÇIKANLAR

İstanbul’da sanat sezonunun sakin günleri yaklaşırken bu haftaki yazımda sizler için Mayıs ayında öne çıkan sergi ve sanatçılara yer verdim.

İlk rotam Tophane’deki PG Art Gallery’de açılan Devran Mursaloğlu sergisiydi. Sanatçıyı daha öncesinde kâğıt ve mukavvadan çalıştığı heykel ve tasarım objesi türünden çalışmaları ile tanıyoruz. Bu sergisinde ise malzeme ve tekniğini geliştirip yeni medya ile birleştirerek çok etkileyici bir enstalasyona imza atmış. Galerinin tümüne yayılmış durumdaki 10.000 adet kâğıttan yapılmış parçacıklardan oluşan yerleştirme ve ona eşlik eden video çalışması göz alıcı sunumuyla beğenimi kazandı. Sanatçının, gerçeği arayış ve sorgulayışla birlikte mutluluğa ulaşma çabası içindeki bireyin doyumsuzluğunun hikayesini izleyiciyle paylaştığı  “All We Ever Wanted Was Everything…” isimli kişisel sergisini 2 Haziran’a kadar görebilirsiniz.

IMG_2340

Bir sonraki durağım, aynı zamanda yeni keşfim olan Cihangir’deki sanat galerisi A.R.K. Kültür. Bu gizli kalmış mekânda sessiz sedasız da olsa harika sergiler yapılmış ve şu an devam eden “İflah Olmaz” sergisini mutlaka görmenizi öneririm. Arzu Yayıntaş ve Neriman Polat’ın kavramsal çerçeve ve sergi tasarımı konularında desteğiyle birlikte, kendi işlerinin yanı sıra sergi, aralarında Yeşim Ağaoğlu, Sena Başöz, Fulya Çetin, CANAN, Gülsün Karamustafa, Necla Rüzgâr, Nalan Yırtmaç gibi önemli isimlerin de yer aldığı on sekiz kadın sanatçının çalışmalarını içeriyor. Kadınlığı tanımlamayı ya da bir çerçeveye oturtmayı hedeflemektense kadınlık üzerine keskin tanımların sorgulandığı sergide öne çıkan işlerden biri Arzu Yayıntaş’ın “Eşitsizlik Mutfağı” isimli duvar yerleştirmesiydi. Yayıntaş’ın, toplumsal cinsiyet kodlarını sorguladığı ve erkek egemen sistemin dayattığı kadınlık kurgusunu eleştirdiği çalışmasından çok etkilendim. Sena Başöz’ün video çalışması da yine özgürlüğüne ve bedenine sahip çıkan, iflah olmayı reddeden kadın imajını başarıyla yansıtmış. Sergiyi izlemek için 28 Mayıs’a dek vaktiniz var.

Arzu Yayıntaş, Eşitsizlik Mutfağı, Enstalasyon, 2016

Beyoğlu civarındaki turuma Şişhane’de devam ederken Art On İstanbul’da açılan Erdal İnci sergisini de ziyaret ettim. Ağırlıklı olarak kamusal alanlardaki performanslarını içeren video işlerinden tanıdığımız Erdal İnci, “Kent Manzaraları” isimli kişisel sergisinde, hareket, mekân, zaman, tekrar gibi kavramları temel alan işlerini bu kez mimari yapılara ve özellikle de iç mekânlara taşıyor. Sergideki işler arasında özellikle Berlin Duvarı isimli veri-görsel animasyonu çalışmasından çok etkilendim. Sanatçının 3 boyutlu görüntüleme teknolojisiyle ürettiği animasyon video çalışmaları ve fotoğraflarını içeren sergi, 5 Haziran’a kadar devam ediyor.

DKGC71 City view from the town center on the East Berlin TV tower in the Mitte district of Berlin.

Son olarak ziyaret ettiğim, Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi’nde devam eden Rotary Sanat Yarışması Sergisi’nde, Atakan Funk Özdemir’in siyah beyaz, tuval üzerine akrilik çalışmasının yalın ifadeciliği ile Celil Kırnapçı’nın siyah beyaz fotoğraf çalışmalarındaki gizemli atmosfer güzel bir etkileşim oluşturuyordu. Umut Reyhanlı’nın hareketli duvar yerleştirmesi de göz alıcı dinamizmiyle beğenimi kazandı. Defne Tesal’ın kumaştan yapılmış enstalasyonları ise mekâna özgü olması açısından etkileyiciydi. Bu genç yetenekleri keşfetmek için 15 Mayıs’a kadar sergiyi ziyaret etmelisiniz.

b3a35782af76f68c24842280b5f9706a


print