2016’NIN SANAT TRENDLERİ

2016’da sanat dünyasına damgasını vuracabilecek trend topic’lere bir göz atalım.

Özelikle son elli yıldır kadın sanatçıların sanat dünyasındaki konumları beni oldukça umutlandırıyor. Örneğin 2015 yılında Venedik Bienali’nde ön plana çıkan sanatçıların çoğu kadındı. Çarpıcı ve iddialı eserleri ile sanat dünyasına adını kazıyan sanatçılardan Sarah Lucas, muazzam yerleştirmeleri ile Japon sanatçı Chiharu Shiota, disiplinler arası eserler veren sanatçı Fiona Hall ve daha pek çok yeni ve genç kadın sanatçı ileri ki yıllarda da ne denli güçlü bir biçimde sanat dünyası içinde baş rol oyuncusu olacaklarının sinyallerini veriyorlar. Yine geçtiğimiz haftalarda katıldığım Art Basel Miami’ de en çarpıcı ve öne çıkan eserlerin kadın sanatçılara ait olması gözümden kaçmayan bir detay olmuştu. Cindy Sherman, Elizabeth Peyton, Cecily Brown, Hayv Kahraman, Dana Schutz, Lisa Yuskavage, Karen Klimnlik gibi pek çok önemli kadın sanatçıya yer veren “Unrealism” sergisi de 2016’nın kadın sanatçıların yılı olacağını söylüyordu adeta.

2016’da Afrika Çağdaş sanatına bir yönelim olacağını da ön görmek mümkün. 2015 yılında Saatchi Galeri’de düzenlenen “Pangaea New Art From Africa and Latin America” isimli sergi, bunun izlerini taşıyan en güzel örneklerden bir tanesiydi. Ayrıca özellikle Venedik Bienal’inde Afrika sanatına ayrılmış olan büyük alan sayesinde sanatçılar kendilerini gösterme şansını elde etti ve şimdiden pek çok önemli koleksiyona girmeyi başardılar bile.

İçinde bulunduğumuz çağda sürekli bir üretim ve tüketim halindeyiz. Bazen tüketirken ürettiğimizi bazen tüketirken de ürettiğimizi zannediyoruz. Tabi bunun kaçınılmaz sonuçlarını en çok da doğa gösteriyor bize. Sanatçılar ise hepimizin bildiği ama görmemezlikten gelmeye çalıştığı çevresel ve ya sosyal sorunlara tuttukları ışık ile bizleri ve geleceğimizi aydınlatıyorlar adeta. 2016’da ön plana çıkacak olan bir diğer sanat disiplini ise çevreye duyarlı sanat yani ( Environmental Art) olacak şüphesiz.

2000’li yıllar ile sanat literatüründe yerlerini sağlamlaştırmış olan parlak sanatçıların önemli müzelerde retrospektif sergileri art arda açılmaya devam edecek bu yeni yılda da. 2015’ te gördüğümüz üzere Ai Weiwei, Jeff Koons, Kapoor ve Kusama gibi diğer yıldızların da retrospektİf sergilerine yer verilecektir diye düşnüyorum.

Son olarak tüm sanat pratiklerini yıkan ve içinde bulunduğumuz iletişim çağına damgasını vuran dijital üretimler, teknolojik gelişmelere paralel olarak sanatı kavramsal boyutta bambaşka yerlere taşımaya devam edecek. Şimdiden hepinize ilham dolu, sağlıklı ve mutlu bir yıl diliyorum.


print