BİLİMSEL BRİKOLAJ – VADIM FIŠKIN

Tophane, yeni bir galeri mekanına daha kavuştu. Sanatsever iki hanımefendi tarafından kurulan KRANK Art Gallery, iddialı açılış sergisiyle benim merakımı cezbetti ve hemen gidip ziyaret ettim. Küratörlüğünü Ali Akay’ın yaptığı Vadim Fiškin sergisi,  interaktif enstalasyonları ile bilim ve sanat arasındaki ilişkiyi irdeliyor. Daha önce 3. İstanbul Bienalleri’nden işlerine aşina olduğumuz Fiškin, ses, ışık ve hareketli imgeleri kullandığı enstalasyonlarında, bilim, bireysel tecrübe, arzu ve hayal gücü arasındaki ilişkiyi inceliyor. Daha önceki yazılarımda da ele aldığım sanat ve teknoloji buluşmasının içerik açısından başarılı örneklerini bu sergide izlemiş oldum.

Fishkin_miss Christmas_2012_cor

Sergide en beğendiğim işin, bir Antik Yunan efsanesinden yola çıkan “Sisyphos” isimli hareketli yerleştirme olduğunu söyleyebilirim. Çalışmanın çıkış noktasını oluşturan hikaye, Homeros`a göre ölümlülerin en bilgesi olan Sisyphos’un, tanrıları kızdırması sonucu cezalandırılmasını konu alıyor. Büyük bir kayayı bir tepenin en yüksek noktasına dek yuvarlamaya mahkum edilmiş Sisyphos, tam  yukarı çıkardığı sırada yeniden aşağı yuvarlanan taşı, geri inerek tekrar tepeye kadar itiyor. Rus sanatçı ise bu efsaneyi, ahşap bir rampa üzerinde, yerde duran fön makinesinin üflemesiyle yukarı itilip, durmasıyla aşağı tekrar düşen bir top aracılığıyla yeniden yorumlamış. Yaratıcı düşünce biçimi ve mizahi anlatım diliyle bu çalışmayı oldukça başarılı buldum. Sergide, bu iş dışında “Prometheus” isimli eser de yine Yunan efsanelerinden esinlenilmiş ilginç bir yerleştirme.

sisyphus_electronic_c

Sergiyi genel itibariyle mekana özgü yerleştirmeler şeklinde kurgulayan Vadim Fiškin’in “Doorway” isimli hareketli video projeksiyon çalışmasına da değinmek isterim. Galerinin duvarında hayali bir kapının açılıp kapandığını izlediğimiz yansıtmada, kapının açılmasıyla içeri dolan ışık, gerçekdışı bir imgenin yarattığı gizemle izleyiciyi baş başa bırakıyor. Sanatçı diğer işlerinde de, teknolojik yöntem ve ekipmanları, kavramsal alt yapıyı destekleyecek araçlar olarak kullanıyor. Kinetik ve interaktif özellikleri ile ziyaretçiyi esere direkt olarak dahil eden eserlerin, sanatçının gündelik yaşama dair nesnelerin üzerinde gelişen düşünce sistemini aktarışını başarılı buldum.  Şiirsel bir üslup ile mizahi anlatımı güncel sanatın farklı medyumlarında birleştiren Fiškin’i takip edilecekler listeme ekledim.

doorway

İlk sergide, cesur bir girişimle, bu kayda değer sanatçıya galerilerinde yer veren Ayşe Üner Kutlu ve Sibel Erdamar’ı ise seçimlerinden ötürü tebrik ediyorum. Yeni yeni değer kazanan Tomtom Mahallesi’ne her yönüyle yakışan bu sempatik galeriyi, Tophane rotanıza ekleyebilirsiniz; sergi 6 Mayıs’a kadar devam ediyor.


print