CI’DA ÖNE ÇIKANLAR

Yılın beklenen etkinliği geldi, Contemporary İstanbul kapılarını açtı. Yerel çağdaş sanat üretimimizin nabzını tutan ve izleyicileri uluslararası sanat piyasasından önemli isimlerin işleriyle buluşturan fuarda benim için öne çıkanları sizlerle paylaşmak istedim.

Serkan Yüksel – x-ist

Yeni sezonda x-ist sanatçıları arasına katılan Serkan Yüksel’in giysi patron kağıtları üzerine uyguladığı çalışmaları fuarda tekniği ile dikkat çeken işlerden. Eliyle keserek oluşturduğu zengin formlar ve sprey boya ile desteklediği sürrealist resim dili, sanatçının özgünlüğüne dikkat çekiyor. Soyutlamaya varan bir kompozisyon içindeki politik ve toplumsal taşlamaları ise fark etmemek mümkün değil.

Fırat Engin – Galeri Siyah Beyaz

Fuarın tematik açıdan en global işlerinden biri Fırat Engin imzası taşıyor. Son yıllarda en çok konuşulan ve sosyal medyada trend topic olmuş; mülteci krizi, ırkçılık, kadın hakları vb. konuların hashtaglerini, görkemli bir antika çerçeve içerisinde karşımıza getiren başarılı sanatçı, izleyicinin dikkatini nasıl çekmesi gerektiğini iyi biliyor.

Manolya Çelikler – Pg Art Gallery

Toplumsal duyarlılık alanına dokunarak yalın ancak etkili bir söylem geliştiren genç sanatçının porselen malzeme ile ürettiği kelepçeleri fuarın mutlaka görülmesi gerekenlerinden. Barış akademisyenlerine atıfta bulunan çalışmasında, geleneksel, narin ve dekoratif bir materyali sert ve şiddet çağrışımlı bir formla buluşturması eleştirisini güçlendiriyor.

Argun Okumuşoğlu – 44A Sanat Galerisi

Camaltı kolaj tekniği ile ürettiği serisinde Okumuşoğlu, sanat tarihinin ikonik resimlerinden parçaları bir araya getirerek yepyeni bir kolektif dil yaratıyor. Velasquez’den Şeker Ahmet Paşa’ya uzanan isimlerin yapıtlarındaki detaylardan yarattığı vanitas, naturmort vb sahneler özgünlükleriyle göz dolduruyor.

Mehmet Özenbaş – Piramid Sanat

Fuarın pentür alanındaki en dikkat çekici işleri Mehmet Özenbaş’a ait diyebilirim. Tuval yüzeyini üç boyutlu bir forma sokarak kumaşların üst düzey ekspresiflikle kullanıldığı soyutlamalarını görmeden geçmeyin.

İrem Tok – Pilot

Ansiklopedilere kendine has görsel dili ile müdahale eden sanatçının yerleştirmesi, fikirsel dünyasını yansıtmada yaratıcılığı ile ilgiyi hak ediyor. Hem göze hem de zihne hitap eden başarılı çalışmayı görmek için Pilot standına mutlaka uğrayın.

Elmas Deniz – Pilot

Yalın ve sembolik diliyle dikkat çeken yerleştirmesinde Elmas Deniz, bitki yetiştirilen bir teraryumu içi yalnızca toprak dolu bir demir yapı olarak sunuyor. Sanatçı, terk edilmiş bir meskeni anımsatan bu cam kaplı alanı farklı bir gözle değerlendirmemizi bekliyor.

Işıl Eğrikavuk – Mixer

Sanatçı, fotoğraf çalışmasıyla, bizi; çoğu Türk vatandaşının yurt dışı seyahatlerinde karşı karşıya kaldığı gündelik ve basit bir cümlenin altında yatanları sorgulamaya itiyor. Hem bir gurur hem de bundan doğan ironiyi akıllara getiren işi, sade bir görsellik ile çok şey söylüyor.

Leyla Emadi – Mixer

Popüler müziğin kült eserlerinden Halil İbrahim Sofrası şarkısına gönderme yapan işiyle Emadi, hem sıra dışı bir malzemenin etkileyici görselliğini vurguluyor hem de anlamlı bir söylemi yüceltiyor.

Ayşe Bezenmiş – C.A.M. Galeri

Desen seven izleyiciler ise Ayşe Bezenmiş’in kâğıt işlerini görmeden geçmesin derim. Sanat tarihinden beslenen ve resimlerinde kendi sembolik evrenini yaratan sanatçı, zamansız ve mekânsız kurgularıyla zihinlerde yer ediyor.


print