CONTEMPORARY İSTANBUL 2014 TOP 10

Bu sene birbirinden çarpıcı sanat eserleri arasından hazırladığım Contemporary top 10 listesine “Plugin” Yeni Medya Bölümünü de ekledim. Öncelikle yeni medya ve dijital sanat örneklerinden oluşan bu seçkiyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Uluslararası galeriler ve genç sanatçılar tarafından yaratılan ses ve ışık enstalasyonları, interaktif ve üretken görsel işler ve video sanatının en güzel örnekleri arasında Dam Galeri’nin temsil ettiği Casey Reas ve Eelco Brand’in 3d animasyon videoları, İsviçreli sanatçı Zimoun’un titreşen teller ile oluşturduğu video çalışması, ünlü sanatçı William Kentridge’nin Video Brasil standında yer alan eseri ve uluslararası üne sahip başarılı sanatçımız Mustafa Hulusi’nin Sedition, İngiltere standında yer alan video işi oldukça dikkat çeken eserler arasındaydı.

Galeri ve insiyatifler bölümünde en beğendiğim 10 eserden ilki ise Ekin Saçlıoğlu’nun x-ist’in proje alanında sergilediği yerleştirmesi oldu. Bir fosil bilimci gibi tasarladığı altın ve gümüş kaplanmış melez hayvan iskeletleri ile Saçlıoğlu adeta kurgusal bir bitki-hayvan dünyası yaratmış.

Zilberman Galeri’nin sanatçısı Burçak Bingöl’ün “Seyir” isimli seramik kamyonu sanatçının, “Araba Sevdası” isimli projesinden bir eser. Üzeri çini deneleri ile süslenmiş bu çalışma geleneksel motifleri ve gerçek bir kamyondan alınan birebir seramik kalıbı ile oldukça dikkat çekici bir iş.

Olcay Art Galeri’de, Adnan Çoker’in bir gurup çalışması olan, açılımı Vitruvius, Leonardo Da Vinci, Adnan Çoker ve Mustafa Ata olan “Vlam” projesine ait “köprü” isimli çalışma sanatçının eserleri arasında adeta bir başyapıt niteliğinde.

Tarzlarını tıpkı bir iskambil kartı gibi tuvali ortadan ikiye ayırarak birleştiren, Cam Galeri’nin genç sanatçıları Yusuf Aygeç ve Furkan Nuka Birgün kişisel dünyalarını ortak bir dille yansıtan tuvalleri ile fuarda izleyenlere ilginç bir deneyim sunuyorlardı.

Geçtiğimiz yıllarda kaybettiğimiz, avant-garde, sanatçımız Ömer Uluç’un her fırça darbesinde, her dokusunda kendi imzasını taşıyan iki adet eseri tüm çarpıcılıklarıyla fuarın girişinde yer alan Galeri Artist standında izleyenleri karşıladı.

Zilberman Galeri’nin sanatçısı Guido Caseretto ironik bir noktaya gönderme yapan yeni heykeli ile fuardaki yerini alıyor. Doğada, özellikle bulunduğumuz coğrafyada çoklukla kullanılan beton malzeme ile beklenenin aksine nadir rastlanan sembolik bir geyiğin doğru anatomik oranlarına sadık kalarak yaptığı “kolon” isimli heykeli oldukça ironik ve etkileyici işlerdendi.

‘Kış Uykusu’ filmiyle Cannes’da Altın Palmiye kazanan Nuri Bilge Ceylan, küratörlüğünü Hasan Bülent Kahraman’ın üstlendiği sergisinden sinematografik fotoğraflarıyla Akbank Sanat standında yerini alan dikkat çekici işlerdendi.

Pi Art Works standında yer alan Nezaket Ekici’nin “Ancak O Parıltılar Altın Değil” isimli video çalışması sanatçının kendini hapsettiği üzerinde 30 anahtarın asılı olduğu altın bir kafesten, başta kolay bir oyunmuş gibi başlayıp gittikçe bunaltıcı bir hal alan kurtulmaya çalışma sürecini gösteren oldukça enteresan bir işti.

Genç galericiler Doğa Öktem ve Tankut Aykut’tun Öktem Aykut isimli galeri standında yer alan Sinan Logie’nin  kent ve mimari çağrışımları olan grafiksel ve soyut çalışmaları fuarda yer alan oldukça estetik işler arasınaydı.

Özlem Günyol & Mustafa Kunt’un Dirimart standının tam ortasında yer alan “The Myth” isimli antik görünümlü vazosu mitolojik göndermeleri ve sunum şekli ile adeta müzede sergilenen bir iş niteliğindeydi.


print