SANATONLINE.NET

Farklı sanat dallarına ait etkinlik haberleri, röportaj ve yazılar içeren kapsamlı ve kullanışlı kültür-sanat haber sitesi Sanatonline.net’i kurucuları Yasemin Elçi ve Müge Yaşar’dan dinledik.

Sanatonline.net nedir? Bize ne gibi hizmetler sunar?

Müge Yaşar: Sanat Online her gün güncellenen, kapsamlı bir kültür sanat haber sitesi. Sanatın farklı dallarını bir araya getirerek, takipçilerine oldukça kullanışlı bir platform sunuyor. Aslında kültür sanat denildiğinde hep ağdalı sanat terimleri ile dolu yorumlar geliyor çoğu insanın aklına. Sanat Online bu ön yargıyı kırdı diye düşünüyorum. Biz okuyucularımıza Türk pop müziğinden, klasik müziğe; sanat filmlerinden, vizyon filmlerine, sergilere, tiyatrolara kadar, her zevke uygun zengin bir içeriği anlaşılır bir dille sunuyoruz.

Yasemin Elçi: Gazete ve dergiler en küçük bir krizde ilk önce kültür sanat sayfalarından vazgeçiyor. Bu nedenle Türkiye’deki sanat basınını güçlendirmek için bireysel bir çaba gerektiğini düşündük ve 5 Ocak 2015’te Sanat Online’ı kurduk. Tiyatro, sinema, kitap, müzik ve güncel sanat başlıkları altında okuyucularımıza çok kapsamlı bir etkinlik takvimi ile birlikte röportaj ve yazılar sunuyoruz. Bunun dışında sanat turları da düzenliyoruz. Tiyatrolara, sergilere Sanatonline takipçi kitlesi ile birlikte giderek, hem üşenenlerin bahanelerini ellerinden alıyor, hem de sanatçılarla tanışma ve sohbet etme fırsatı buluyoruz.

Sonunda, farklı sanat dallarına ait etkinlikleri bir arada bulabilmek hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor. Sitenizi henüz keşfetmemiş olanlar için onlara bu kolaylıklardan biraz bahsedelim mi?

YE: Kaliteli içerik sunan sanat haberleri sitelerinin çoğu tek bir alana odaklanıyor ve ağır bir dile sahip yazılar içeriyor. Oysa sanatsever diye tanımlanan kitle sanatın birçok dalı ile aynı anda ilgileniyor. Sanatçılar için de aynı şey geçerli; bu dallar zaten birbirlerinden esinleniyor. Hepsini bir arada sunmak, hem sektörün içindeki insanlar için, hem de izleyici kitlesi için daha besleyici ve pratik. Bu şekilde kişinin daha az tanıdığı sanat dallarına da geçiş yapması, şans vermesi mümkün oluyor.

MG: Etkinlik takvimi bölümünde kişisel hatırlatma sistemi meşgul hayatlar için büyük bir kolaylık sunuyor. Sistem, dilediğiniz etkinliği sizin belirlediğiniz tarihte email üzerinden size hatırlatıyor. Bunu kişisel asistana benzetenler de oldu. Ayrıca yine etkinlik takvimindeki ay-gün filtresi sayesinde, o hafta ya da haftasonu kendinize uygun sanat etkinlikleri görüntüleyebiliyorsunuz.

Keşif bölümünüz dikkatimizi çekti. Bu bölümde röportajlarına yer verilen kişileri nasıl seçiyorsunuz?

YE: Keşif bölümü kariyerinin başında ama çok yetenekli ya da çok başarılı fakat yeteri kadar insanın henüz farkedemediği kişiler için ayrılmış bir bölüm. Bazense pratiği bile ülkede tam olarak bilinmeyen kişilerin hem kim olduklarını, hem de yaptığı işin içeriğini anlatan nitelikte oluyor. Örneğin, “sanat terapisi” ve “project mapping” üzerine röportajlarımız oldu. Ayrıca, sanatla alakalı sosyal sorumluluk projelerine de burada yer veriyoruz.

Sanat Online’ın arka planında nasıl bir kadro var?

MY: Arka planda, bizim kadar hevesli ve bu işe gönül vermiş çalışma arkadaşlarımız var. Teknik ekibimizin yanı sıra 6 içerik asistanı ve yaklaşık 40 kişiye yakın yazar ile ilerliyoruz.

Peki bu kadar kalabalık bir kadroyu finanse etmek zor oluyor mu? Yatırımcılarınız var mı?

MY: Hayır herhangi bir yatırımcımız yok. Ancak bizim hayalimiz kültür sanat medya alanına zengin ve güncel içerik sunan bir internet sitesi kurmaktı. Sitemize gelen ziyaretçi sayılarına baktığımızda bunu başardığımızı görüyoruz. Şimdi de Sanat Online’ın çizgisini bozmadan daha geniş kitlelere ulaştırmak için projeler geliştiriyoruz. Bunun için her start-up’ta olduğu gibi bazı yatırımlara ihtiyaç duyabiliyoruz.

Türkiye’de sanatın gelişmesinde sizce basının nasıl bir rolü var?

YE: Basın halk ile sanat arasında köprü niteliğinde olduğu için gerçekten çok kritik bir rölü var. Siz ne sunarsanız ya da es geçerseniz, insanları da bu şekilde yönlendirmiş oluyorsunuz. Pek çok genç ama başarılı sanatçı, yeteri kadar zengin veya popüler olmadıkları için medyada tercih edilmeyebiliyor. Biz bu ayrıma girmiyor, herkese ve sanatın tüm dallarına eşit mesafede duruyoruz. Herkesin okuyup keyif alabileceği yazı ve röportajlarla zengin bir içeriği anlaşılır bir üslupla sunuyoruz. Böylece sanata karşı önyargıları da olabildiğince azaltmayı hedefliyoruz.

Biyografiler:

Yasemin Elçi

Robert Kolej’i bitirdikten sonra Dartmouth College’da (A.B.D.) Ekonomi&Psikoloji birleşik anadal ve Fotoğraf eğitimi aldı. 2009 yılından beri sanat galericiliği yapıyor. Milliyet Sanat, İstanbul Art News, Radikal ve Harper’s Bazaar’a dışarıdan yazılar yazıyor.

Müge Yaşar

İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik bölümünü bitirdikten sonra müzik stüdyolarında ve başta Habertürk, Bloomberg Ht olmak üzere çeşitli televizyon kanallarında çalıştı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde Yüksek Lisans eğitiminin ardından yoluna Allegro İletişim Ajansını kurarak devam etti. Çeşitli televizyon programlarına hala konuk koordinasyon, bireysel ve kurumsal PR hizmeti vermektedir.

 

 


print