Galeri Işık, Kasım ayında, tam sekiz sene evvel aramızdan ayrılan, çağdaş Türk resminin yapı taşlarından Asım İşler’e saygı duruşu niteliğindeki “İkinci Paris Dönemi Resimleri” isimli sergisi ile sanatçının 1987-92 yılları arasında Paris’te üretmiş olduğu büyük boyutlu akrilik ve yağlıboya resimlerini sanatseverlerle buluşturuyor. Nişantaşı’nda Feyziye Mektepleri Vakfı’na ait mekanda gerçekleşecek olan bu önemli etkinliğin küratörlüğünü ise Prof. Dr. Kaya Özsezgin üstleniyor. Merakla beklediğim sergi İşler’in sanatında 1988’den itibaren başlayan soyut dışavurumcu tarzdaki yeni evrenin başlangıcı sayılan “Op. 89” başlıklı çalışma başta olmak üzere birçok önemli yapıtı bir araya getirecek.
2007’deki vefatının hemen ardından sanatçının kızı Şegan İşler’in de katkılarıyla Nişantaşı’ndaki eski galerimiz MAC Art’ta İşler’in anısına düzenlediğimiz “Paris Afiş Resimleri” isimli sergi, sanatçının büyük boy afişler üzerine yaptığı müdahalelerden oluşan bir dizi eserine yer veriyordu. Böylesine önemli bir sanatçıyı rengarenk resimlerle uğurlamak bizim için oldukça gururu vericiydi. Bu başarılı sergi sanat dünyasında da oldukça duygusal anlar yaşatmıştı. Sanatçının Paris Afişi Resimleri serisi önceki dönemlerine göre daha lirik, canlı ve neşeli renklerden oluşuyordu. O dönemde İşler, kendisini bu afişleri tekrardan üretmeye iten gücü şu şekilde tanımlıyordu. “Günümüzde insanları çevreleyen resimsel imgelerin günlük yaşamdaki etkisi yeni bir iletişim ve resimsel metafor oluşturuyordu, bu bağlamda Paris sokak afişleri beni çok ilgilendirdi, 175×125 cm boyutunda bu basılı imajlar üstünde resimsel bir müdahale ile çalışmalara koyuldum. Gerek özel atölyemde gerekse daha sonra E.N.S.B.A’daki görevim sürecinde ikamet ettiğim atölyede onlarca resim yaptım. Bunların bir kısmını İstanbul’a getirerek LAMİ sanat galerisinde1989 ve 90 yıllarında art arda sergiledim, kağıt çalışmalarım sadece afiş ile sınırlı kalmadı. Büyük boyutlu karton ve özel kağıtlar üzerinde yeni bir açılım ve espri barındıran yağlıboya, akrilik tekniğinde yapılmış birçok çalışmaya imza attım. Bu dönemde benim resmimde özel olarak, kağıt üstüne çalışmalar, gravüre paralel olarak yoğunluk kazandı.” 1941 yılında Tirebolu’da dünyaya gelmiş olan Asım İşler, hayatı boyunca resim sanatına olan yaşamsal ilgi ve tutkusunu işte bu sözleriyle ifade ediyordu. Sanat İşler’in yaşam biçimi olmasının yanı sıra neredeyse konuşmak kadar önemli bir iletişim aracıydı aslında.
Sanatçı kariyeri boyunca yağlıboya ve akrilik tuvaller, gravürler, litografiler, Paris afiş resimleri, karton üzerine akrilik, suluboya, pastel ve guaj çalışmaları gibi pek çok çeşitli teknikte eserler vermiştir. Ancak geri dönüp bakıldığında Asım İşler’in en belirgin üslubu ise renk bağlamında olacaktır. Prof. Dr. Kaya Özsezgin usta sanatçının resimsel serüveni ve gelişim sürecini şu cümlelerle özetliyor; “İşler’in büyük boyutlu ve renk ağırlıklı kompozisyonlara geçiş aşamasında, araştırmaya ve özgür denemeye yatkınlığı, Paris’e ikinci gidişinde daha da gelişti. Renkçi anlayış üzerinde yoğunlaşmanın zorunlu kıldığı böyle bir aşamada, kompozisyonun ana elemanı haline gelen renk, onu ister istemez bu konuda zengin bir geleneğe sahip olan Flaman ressamlarını yakından incelemeye yönlendirmiş ve Belçika’ya giderek Ensor, Magritte, Delvaux gibi fantastik gerçekçi ve sembolist ressamları yakından inceleme gereği duymuştu. Hals, Bosch, Rubens, Van Dyck gibi sanatçıların renk sorununa ilişkin çözüm yöntemlerini nasıl kavradıkları hakkında gözlemsel ipuçlarını da edinmiş oldu böylece. Sanatçı daha sonra Hollanda’ya geçtiğinde, Amsterdam müzesinin başyapıtları, onun üzerinde ezici bir etki yaratmıştı.”
1966 yılında Cemal Tollu, Neşet Günal, Sabri Berkel gibi hocalar ile çalışarak İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisini bitiren İşler, 1970 -74 yılları arasında Devlet Avrupa konkurunu kazanarak resim eğitimi için Paris’e gitmiştir. Paris Güzel Sanatlar Akademisi’nde Boya resim, Gravür ve Litografi atölyelerinde, önemli usta gravürcü S. W. Hayter ile Atelier 17’de gravür çalışmış bu sanatın tüm derinliklerini öğrenmiştir. Sorbonne Plastik Sanatlar Fakültesi’nde doktora çalışmasını yapmış olan İşler 1974 ‘te Paris’ten dönünce İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi)’nde başladığı görevine 2003 yılına kadar devam etmişti. Çağdaş resimde evrensel anlayışta ve soyut ekspresyonist eğilimde yapıtlar ortaya koyan İŞLER, akademideki görevinden ayrıldığı 2003 yılında AKM Büyük Salon’da “Üç Şehir, Resim ve Ben” başlıklı son retrospektif sergisini gerçekleştirmiştir.
İşler’in sanatının ilk dönemini 60 ve 70’li yıllarda yaptığı realist ve sosyo-politik gerçekliği yansıtan figüratif eserleri oluşturmaktadır. 1987-1992 yılları arasında Fransız hükümetinin daveti ile çeşitli defalar Fransa’da bulunan İşler, 1989-90 yılları arasında Paris Güzel Sanatlar Yüksekokulu E.N.S.B.A ‘da, 1991 yılında da Paris Dekoratif Sanatlar Ulusal Yüksekokulu (Ecole Nationale Superieur Des Arts Decoratifs E.N.S.A.D) ile de eğitsel ve sanatsal ilişkiler çerçevesinde, karşılıklı öğretim üyesi-sanatçı-sergi değişimi gerçekleştirmiş, yine bu dönemde Sorbonne Üniversitesi Plastik sanatlar fakültesi gravür atölyesinde de profesör olarak dersler vermiştir.
Sanatçının, 87-92 yılları arasında Fransız Hükümetinin bursu ile Paris’te öğretim üyesi olarak dersler verdiği, üniversite ve müzelerde incelemelerde bulunduğu bu dönemde üretmiş olduğu eserlerinden; başta “Kırmızı Oda” olmak üzere, “Siyahlı Salome”, “Bir Hayal Ülkesine Gezinti”, “Moderato Cantabile” adlı büyük ebatlı yapıtları 3-21 Kasım tarihleri arasında izleyiciyi karşılayacak olan en önemli eserlerden.
İşler’in 2. Paris Dönemi’ni kapsayan eserlerine bakıldığında 1970’lerin sonlarında başlayan bir etkiyle figüratif anlayışın giderek kırıldığını aksine soyutlama ve dışavurumcu çizgilerin ön plana çıktığını görmek mümkün. Bu, O’nun sanatında yeni bir evredir. Sanatçı bu dönemde Paris’te ürettiği yapıtlarıyla önemli sergilerde Türkiye’yi temsil etmiş ve her zaman özenli bir çalışma içinde üretmiştir. 1988 yılında koleksiyoner ve galerilerle geliştirdiği ilişkileri de sanatçın ulusal ve uluslararası bağlamda sayısız başarılı sergiye imza atmasına vesile olmuştur.
İşler’in eserleri, yurtdışında; Victoria and Albert Museum-Londra Bibliothéque Nationale de Paris- France, “Hayter -Atelier 17”-Paris, Cité Int des Arts Association- Paris, başta olmak üzere yurtiçinde ise İstanbul-Ankara -İzmir Resim Heykel Müzeleri, Sakıp Sabancı Müzesi, Proje 4L Elgiz Çağdaş Sanatlar Müzesi, Yaşar Kültür ve Eğitim Vakfı Müzesi gibi müzeler, DEMSA, T.C.Kültür Bakanlığı, Akbank, TEB gibi özel kurum ve birçok önemli kişisel koleksiyonlarda bugün hala yer almaktadır.
3-21 Kasım 2015 tarihleri arasında FMV Galeri Işık’ta sergilenecek olan Asım İşler’in 1987-1992 yıllarına ait görkemli büyük tuval eserlerinin yer aldığı “2. Paris Dönemi Resimleri” sergisi Pazar günleri dışında her gün saat 10.00 ile 20.00 saatleri arasında izlenebilir.