Vahap Avşar “Kara Albüm”

Vahap Avşar’ın bu sergisi Rampa Galeri’de 2010 yılında gördüğüm sergiye nazaran daha karanlık ve biçimsel olarak farklılıklar sunuyor. Sergiye adını veren” Kara Albüm”, “Renk Deresi” ve “Shell Patlaması” adlı eserleri sanatçının çevre kirliliği üzerine karamsar düşüncelerini yansıyor. Adeta birbirleriyle diyalog halinde olan bu çalışmaların ilki keçe üzerine metalik gümüş boya ile yapılan 12 adet eser. İlk bakışta bana Edo dönemi Japon sanatçısı Hokusai’nin” The Great Wave” adlı tablolarındaki güçlü deniz dalgalarını anımsatan eserler yakınlaştıkça ebru sanatının tekniğinden esintileri de görüyorum. Ebru sanatının kendine has olan mistisizmi ile Japon Kültürüne ait “Zen” felsefesinin etkilerini Vahap Avşar’ın çalışmalarında fark ediyorsunuz. Ebru sanatı suyun İçinde renkli bir rüya sunarken, buradaki siyah-beyaz çalışmalar bunun tersini temsil eder gibi. Zen felsefesi mantığıyla eserleri okumaya çalıştığımda bana varoluş hakkında yeni bir perspektif ve kavrayış kazandırdığını düşünüyorum. Amaç,izleyeni aydınlanmaya ve farkındalığa ulaştırmak kanımca. Bu çalışmaları video eseri ile destekleyen sanatçı eko sistemdeki değişikliklerin yaşadığımız gezegende insanları nasıl etkilediğini ve doğa ile insan arasındaki ilişkinin her geçen gün önem kazandığını vurguluyor. İzleyenlerde farkındalık yaratması açısından bu eserleri güçlü ve önemli buldum.

Diğer bir eser ise Bildiğimiz Üzere 20. Yüzyıl(2012) adlı eser baş aşağı duran dört sütunun altına yerleştirilmiş gerçek boyuttaki dört büstten oluşan bir enstalasyon. Bir kare oluşturacak şekilde konumlandırılmış sütunların altlarındaki büstler, kare içerisinde yer alan diğerine saat yönünde bakacak şekilde yerleştirilmiş. Böylelikle sanatçının büstü, sanatçının hocasına ait olan büste bakarken, sanatçının hocası Beuys’a, Beuys ise Duchamp’a, son olarak da Duchamp sanatçıya bakmaktadır. Böylelikle bir döngü tamamlanmış olur. Doğrudan Gece Vardiyası 2adlı eserle konuşan bu enstalasyon bizi usta ile öğrenci arasındaki ilişkiyi barından sanat tarihi içerisinde bir geziye çıkarır.

Sergi mekanının farklı bir köşesinde ise Gülsün Karamustafa ve Vahap Avşar’ın eski işlerine ayrılan bölümü ziyaret etmeden ayrılmayın. Sergiyi 4 Ocak tarihine kadar görebilirsiniz.


print