SANATÇILARA ALTERNATİF DESTEKLER

Son senelerde genç sanatçıları desteklemek amaçlı kurulan oluşumlar, düzenlenen yarışma, sergi gibi etkinlikler gençlerin çağdaş sanat piyasasında daha etkin bir rol oynamalarını sağlıyor. Özel şirketler tarafından sanata yapılan bu destekler hiç şüphesiz Türkiye’de kültür ve sanatın gelişmesinde önemli bir rol oynarken sanatçılara ciddi bir görünürlük de kazandırıyor.

Bu haftaki yazımı bu tür etkinliklere güzel birer örnek olabilecek iki ayrı yenilikçi projeye ayırmak istedim. Mart ayında Akkök Holding’in destekleriyle üçüncü kez düzenlenen Mamut Art Project ve Ekim ayında ilk kez gerçekleşecek olan, B-start isimli proje sergisi, sanata ve sanatçılara sağladığı tüm destekleriyle piyasadaki güçlü yerlerini şimdiden aldılar. Genç sanatçılar ile sanat profesyonelleri arasında bir köprü kurmayı hedefleyen bu kurumlar sanatçıları, galeri, müze, atölye gibi alışılagelmiş mekanların dışında da bir araya getirmeyi hedefliyor.

Mamut Art isimli proje, bundan üç sene önce, ulaşılabilir sanat alternatifi olarak yola çıkan ve her yıl yeni sanatçıların üretimleriyle gelişen bir sistem ile devam ediyor. İsmini, insanoğlunun mağaralarda keşfedilmiş ilk çizimlerinde en çok görülen figürlerden biri olan “mamut”tan alan proje, sanatçıların büyük kitlelere göstereceği ilk eserlerini simgeliyor.

Mamut Art Project’in bu yıl jürisinde yer alan isimler ise kendi alanlarında uzman olan, Agah Uğur, Başak Şenova, Eda Kehale Argun, İnci Eviner ve Osman Erden.  26-29 Mart 2015 tarihleri arasında Seren Kohen’in girişimi ve Tuba Kocakaya’nın sanat direktörlüğünde Küçük Çiftlik Park’ta gerçekleşecek olan sergide, başvuruda bulunan 1000’e yakın portfolyo arasından yurtiçi ve dışından seçilen toplam 56 genç sanatçının 400 adet eseri izleyenlerini bekliyor olacak.

Kar amacı gütmeyen “İstanbul Bağımsız Sanat Derneği”nin projesi BStart ise bu yıl Ocak ayında başlayan başvuruları ile Türkiye’deki sanat ortamına yeni bir ivme kazandırmak ve yeni üretimleri desteklemek amacıyla kurulmuş bir diğer oluşum. Bstart,  proje boyunca düzenleyeceği sergi, panel, çalıştay ve atelyeler sayesinde güncel sanatı deneyimlemek, sanatçıları üretime teşvik etmek, sanatla ilgili kimseleri aynı çatı altında toplamak, daha katılımcı bir diyaloğa yönelik yeni platformlar oluşturmak gibi misyonlar ediniyor.

Sanatçıların daha önce başka bir yerde gösterilmemiş, yeni üretimlerine odaklanan bu proje üretilecek eserler için sağlayacağı finansal destekler ile sanatçıları ulusal ve uluslar arası seçkin mekanlarla ve sanatseverlerle buluşturmayı hedefliyor.

Emre Baykal, İnci Eviner, Mari Spirito ve Övül Durmuşoğlu seçici kurulda yer alan isimler. Açık çağrı ile internet üzerinden yapılacak başvurularda seçilen eserler BStart Üretim Fonu kapsamında her yıl yeni bir misafir küratör tarafından oluşturulacak seçici kurulun belirleyeceği en az üç özgün projenin üretiminin tüm finansmanı Bağımsız Sanat Derneği tarafından karşılanacak. BStart Üretim Fonu tamamen karşılıksız olup üretilen eserin tüm hakları sanatçıya ait olacak. Projenin 15 Ocak tarihinde başlamış olan açık çağrısı 15 Mayıs 2015 tarihine dek tüm sanatçıların yeni üretimlerini bekliyor olacak.


print