HAFTANIN GÜNCEL SERGİLERİ

Mayıs ayı sanat alanında tüm hızıyla devam ediyor. Ardı ardına açılan sergiler arasından dikkatimi çeken sanatçıları bu haftaki yazımda sizlerle paylaşmak istedim.

Daire Galeri, benim de koleksiyonumda bulunan ve çalışmalarını severek takip ettiğim sanatçı Ahmet Duru’nun kişisel sergisine yer veriyor. Eserlerinde doğaya dair görüntüleri, gerçekçi bir yaklaşımla ele alan sanatçının, aynı zamanda insan ve dünya arasındaki ilişkiye getirdiği eleştirel bakışı kayda değer buluyorum. Benim özellikle beğenimi kazanan işler, kaldırım taşları ve beton dolu sokakların içinde kendine yer bulmaya çalışan çiçek ve bitkilerin betimlendiği çizimler oldu. Sanatçının, resme dair ortaya koyduğu üst düzey hakimiyetin yanında, doğanın kentsel yaşamdaki bu üzücü varoluş mücadelesine değinmesini önemli buluyorum. 25 Haziran’a kadar devam eden “Bize Ait Bir Yer” isimli sergiyi mutlaka görmenizi öneriyorum.

Ahmet Duru

İstiklal Caddesi turunuza ise Mısır Apartmanı’ndaki Pi Artworks’te açılan Yeşim Akdeniz sergisini ekleyebilirsiniz. Uzun bir aradan sonra İstanbul’da Akdeniz’in çalışmalarını görmek bana çok iyi geldi. Sanatçı, “Kulüp Distopya” isimli kişisel sergisinde, erken dönem Cumhuriyet mimarisi ile hayatımıza giren estetiğe gerçeküstü bir bakış getirmiş. Mekana yapılan küçük müdahaleler ile sanatçının resimlerine eşlik eden sembolik yerleştirmeyi konseptin bütünlüğü açısından başarılı buldum. Orijinal bağlamlarından soyutlanmış bu mekan görüntüleri, bana toplum mühendisliğinin temsilcileri olan kamusal yapıları hatırlattı. Yeşim Akdeniz’in kurguladığı bu gerçeküstü kulübü ziyaret etmek için son gün 25 Haziran, bu deneyimi kaçırmayın derim.

yeşim akdeniz

Listeme giren diğer sanatçılar ise, Ariel Sanat’ta açılan son derece kavramsal serginin genç yetenekleri. Norgunk’un kurguladığı konsept altında, video, yerleştirme ve foto-kolaj  işlerini bir araya getiren Cana Bilir-Meier, Deniz Gül ve Seçil Yersel benim bu haftaki keşiflerim oldu. Sanat tarihçisi Aby Warburg’un sıradışı montaj tekniği ile kurguladığı imgeler dünyası Mnemosyne Atlasları’ndan ilhamla yola çıkan sanatçılar, üretim pratiğine alışılmışın dışında yorumlar getirmiş. Özellikle Seçil Yersel’in montaj ve kolaj tekniğini kullanarak yarattığı çalışmalarıyla, Deniz Gül’ün kendi bulduğu anlam ve sözcüklerle oluşturduğu imla kılavuzu işinden çok etkilendim. Kavramsal sanat severler “Boşluk Antilop Boşluk Hava” isimli sergiyi 25 Haziran’a kadar izleyebilir.

babh_Secil_Yersel_01

Son olarak Ekavart Gallery’de açılan, küratörlüğünü Yalçın Bilgin’in yaptığı “EKAV-ARTIST New Generation 2” isimli sergide, Güzel Sanatlar bölümlerinden resim, heykel, tasarım ve video gibi farklı disiplinler üzerine yoğunlaşan 20 sanatçı arasından aklımda kalan isimler, Tayfun Gülnar ve Sevda Alat oldu.  Dünya haritası üzerine yaptığı karışık teknik yerleştirmesiyle Sevda Alat, sosyo-politik, ekonomik ve ekolojik dinamiklerin gerçek yüzünü açığa çıkararak, güç dengelerinin dağılımı açısından çarpıcı ve eleştirel bir bakış sunmuş. Sadece gri tonları kullanarak yaptığı resimleriyle Tayfun Gülnar’ın ise dinamik sahnelere kattığı yalın anlatım tarzını oldukça beğendim. 3 Haziran’a kadar açık kalacak sergi, bence görülmeye değer.

Tayfun Gülnar


print