İYİ Kİ VARSINIZ GENÇLER!

Yaz aylarını yaşadığımız bu günlerde tatile girdiğini düşündüğüm sanat piyasası hızını kesmemişe benziyor.  İstanbul’un farklı noktalarında artarda açılan genç sanatçılara yönelik yaz sezonu sergileri izleyenlere tam bir görsel şov yaşatıyor.

2012 yılından bu yana gerçekleştirdikleri “Teras Sergileri” ile ön plana çıkan Ploje 4 L Elgiz Müzesi bu sene de “Ufuk Hattı” isimli yedinci sergileri ile gökdelenlerin arasında sanatseverlere farklı bir deneyim sunuyor. Türkiye’de heykel sanatı adına yapılan önemli bir girişim olduğunu düşündüğüm sergi, yaratıcı beyinler için kaçırılmaz bir fırsat. Sıcak yaz günlerinde açık havada görebileceğiniz bu ilginç sergiyi 07 Kasım tarihine dek görebilirsiniz.

Güzel Sanatlarda okuyan başarılı öğrencilere karşılıksız burs veren Ekavart’ta ise video, resim, heykel ve tasarım gibi farklı disiplinlerde işler üreten genç sanatçıların “New Generation I” isimli sergisi yer alıyor.  4 Temmuz tarihine dek görebileceğimiz etkinlikte birbirinden yetenekli on beş genç sanatçı yer alıyor. Sergide, Harran Üniversitesi’nden peçete kağıdı üzerine kara kalem ve pilot kalem ile yaptığı işçi sokak çocuklarını tasvir eden çalışmaları ile Sevda Alat beni hem malzeme kullanımı açısından hem de içerik açısından oldukça etkileyen duyarlı bir işe imza atmıştı.

Dikkatimi çeken bir diğer eser ise Mimar Sinan Üniversitesi’nden mezun 1988 doğumlu genç sanatçı Sezer Arıcı’nın ideal yaşam tarzını tasvir eden portre çalışması oldu. Canlı ama bir o kadar soluk renklerle tuvaline titizce aktardığı çalışması sanatçının moda dünyasına olan ilgisini de apaçık gösteriyordu. Elinde sigarasını içen erkek figürü androjen görünümünün altında pek çok şeyi gizliyor gibiydi.

Sezer Arıcı

Sezer Arıcı

Yine Harran Üniversitesi’nden mezun Muhsine Polat’ın asetat kağıdı üzerine renkli kalemlerle uyguladığı çizimleri “kadının” hem iç hem de dışarıya görünen ruh hallerini yansıtan içeriği ile oldukça etkileyiciydi.

1982 doğumlu genç sanatçı Yalçın Bilgin’in “Mısır Ezoterik Okulu” isimli yağlı boya çalışması gerek renk kullanımı, gerek ışığı ve gerekse kompozisyonu ile sergide yer alan iyi çalışmalardandı.

Ekavart’tan çıktıktan sonra, artnivo.com’un düzenlediği “The Journey To Me” adlı sergiyi görmek üzere Zorlu Center’a geçtim.  Ahu Akkan, Ali Şentürk, Alican Leblebici, Alper Aydın, Burak Ata, Burak Dak, Eylül Ceren Ersöz, Hayal İncedoğan, Manolya Çelikler, Özer Toroman ve Zeynep Beler’in çalışmaları mekanın Performans Sanatları Bölümü’nde yer alıyordu. Geçen sene Akbank Sanat’ta ilk kez gördüğüm Alican Leblebici’nin bu sergide yer alan siyah beyaz, realistik çalıştığı portresini çok beğendim. Titizlikle boyadığı bu tablonun üzerine sıçrattığı sarı boyalar sanatçının cesaretini de kanıtlıyordu adeta. Beğendiğim diğer işler arasında, Ali Şentürk’ün, “ Anne Beni Pentür Tekniğiyle Anla” isimli eseri de barındırdığı ince mizah duygusu ile beni etkiledi. Ve son olarak tavandan asılarak, tül üzerine aplike edilmiş siyah beyaz porte işi ile Ahu Akkan’ın “Üçüncü Göz” isimli eseri hem sergileme, hem işleyiş, hem de estetik açıdan dikkatimi çekti.

Gördüğüm o ki, her biri birbirinden değerli bu genç sanatçılar, tüm amaçlarını, hayatlarını, tüm samimiyetlerini, belki tüm varlıklarını bu işe hiç tereddüt etmeden koyuyor ve canla başla çalışıyorlar. Her türlü takdiri hak eden genç sanatçılarımızın seslerine kulak verelim derim.


print