REKOR SATIŞLAR

Geçtiğimiz günlerde dünya sanat piyasasında konuşulan en büyük satış dedikodusu üç yüz milyon dolara satılan Paul Gauguin’in “When Will You Marry” adlı tablosu oldu. Katar Müzesi’ne gittiğine dair çıkan haberde, tablonun ünlü İsviçreli koleksiyoner Rudolf Staechelin’e ait olduğu açıklandı. Koleksiyonunda Gauguin’in yanı sıra Van Gogh, Pisarro ve Cezanne gibi isimleri de barındıran Rudolf, bu eşsiz eserleri zaman zaman İsviçre Müzesi’ne sergilemek üzere ödünç veriyor. Bir sanat eserine verilen bu yüksek rakam tüm sanat eserleri dahilinde yeni bir rekor olarak algılanabilir.

Çöküş yaşayan petrol fiyatları, zayıf ruble ve yavaşlayan Çin ekonomisinden etkilenmemişe benzeyen sanat pazarı geçtiğimiz hafta yeni bir zirveye daha ulaştı. Dünyaca ünlü Sotheby’s Müzayede Evi, gerçekleştirdiği “empresyonist ve modern” konseptli eserlerin satışından 186.44 milyon poundluk bir rakam elde etti ve bu satışla Londra’daki tüm müzayedeler arasında bir rekora imza attı. İyi hazırlanılmış ve donanımlı bu katalog, içinde yer alan beş adet Monet eseri ile “kuvvetli bir duvar gücüne” sahip. Satışlardan bazı notlar ise şöyle; New York Modern Sanat Müzesi tarafından elden çıkartılan Monet’in “Les Peupliers a Giverny” isimli tablosu 10.8 milyon pounda, Matisse’in “Odalisque au Fauteuil” adlı tablosu ise 15.8 milyon pounda satıldı. Öte yandan her ne kadar Sotheby’s ile aşık atamamış olsa da Christie’s Müzayede Evi sürrealist bölümümdeki mezatta yüksek bir satış grafiği çizdi ve müzayede sonunda 147 milyon pound toplamayı başardı. Miro’nun  “Kadınlar, ay ve kuşlar(1950)” isimli eseri 15.5 milyon Pound’a, Cezanne’ın “L’Estaque” adlı yapıtı da 13.5 milyon pounda satıldı.

Okyanusun öbür tarafında ise, Christie’s’in New York’taki “Old Masters” satışları da bir o kadar sönük geçti. Beklentiler ve rezervler istenileni vermedi. Bununla birlikte skor satışların az olduğu, tahminlerin altında giden pek çok önemli eserlerin beklentileri karşılayamaması hayal kırıklığı yarattı. Önemli sanatçılardan biri olan Willem Van de Velde’ye ait olan bir yapıt tahmini fiyatın üstünde 5.4 milyon dolara alıcı bulurken en çok hevesle beklenen John Constable’ın “Meadows’daki Salisbury Katedral’i (1831)” isimli tablosu tahmini fiyatın üstünde 5.2 milyon dolara satıldı. Sonuç olarak donanımlı bir katalog ve iyi sunulmuş eserler alıcının hevesini arttıracak önemli detaylardı.

Dünya sanat piyasasında konuşulan diğer bir önemli haber de Almanya’dan geldi. Essen ketinde aralarında Malevich, Goncharova, Rodchenko, Popova ve Kandinsky’nin de bulunduğu Rus avant_ garde sanatçıların eserlerini içeren yüzlerce sahte eser ortaya çıkarıldı. 7 yıldan fazla süredir sahteleri üreterek milyonlarca euro kazanan çetenin üç üyesi önümüzdeki günlerde sanık sandalyesine oturacak. İddialara göre bu eserler Wiesbaden’daki SNZ Galeri’si üzerinden müzayedelerde satılmışlar. Birçok eve ve ofise düzenlenen baskınlarda bin adet tabloya el konuldu ve yüzden fazla soruşturma başlatıldı. Söz konusu soruşturma İsrail, İsviçre ve Rusya’ya da yayılmış. Diğer ülkelerden gelecek olan eserler de uzmanlar tarafından incelenecek ve bu uzmanlar da davada tanık olarak dinlenecekler.

 


print